«Ό,τι πιο ανησυχητικό έχουμε δει» λένε ειδικοί για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας, πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

«Ό,τι πιο ανησυχητικό έχουμε δει» λένε ειδικοί για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας, πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

«Πάνω από ένα χρόνο, η Νότιος Αφρική, η Μποτσουάνα και οι πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, ζητούσαν από τους ηγέτες αρχηγών και κυβερνήσεων να τους επιτραπεί να παράξουν τα δικά τους εμβόλια» επισημαίνει ειδικός

«Ό,τι πιο ανησυχητικό έχουμε δει» λένε ειδικοί για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας, πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί
Oι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη νέα παραλλαγή του Covid, επισημαίνουν οι ειδικοί

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν έβαζαν «φρένο» σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να αναπτύξουν δικά τους εμβόλια κατά της νόσου Covid, τότε, νέες μεταλλάξεις, όπως η « B.1.1.5.2.9» ή αλλιώς «Ν», θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, υποστηρίζουν εμπειρογνώμονες στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Για τους ειδικούς, η νέα μετάλλαξη «Ν», που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε χώρες της Αφρικής, είναι «ό,τι πιο ανησυχητικό έχουν δει».

Για τον Τιμ Μπίρλει, φαρμακοποιό του οργανισμού «Global Justice Now» (Παγκόσμια Δικαιοσύνη), η αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής δεν μπορούσε να αποφευχθεί καθώς οι συνθήκες για την εμφάνισή της ήταν πρόσφορες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοιού.

«Πάνω από ένα χρόνο, η Νότιος Αφρική, η Μποτσουάνα και οι πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, ζητούσαν από τους ηγέτες αρχηγών και κυβερνήσεων να τους επιτραπεί να παράξουν τα δικά τους εμβόλια. Πρόκειται για ένα μέτρο ζωτικής σημασίας που θα συζητηθεί στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα. Όμως, μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία», όπως επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αγιοάντ Aλάκιγια, συμπρόεδρος της οργάνωσης «Συμμαχία για τη διανομή των εμβολίων στην Αφρική» (Africa Vaccine Delivery Alliance) δεν μπορεί να κρύψει την οργή του.

«Είμαι τόσο θυμωμένος αυτή τη στιγμή...Αν κάποιοι δεν ταλαιπωρούσαν τον κόσμο, δεν θα είχαμε νέες μεταλλάξεις και, πλέον, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε», τόνισε.

Ωστόσο, ο καθηγητής Άζρα Γκάνι, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι αυξημένα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , στη Μποτσουάνα, έως τις 25 Νοεμβρίου, είχαν χορηγηθεί συνολικά 1.016.989 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοιού με το 38,3% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, στη Νότιο Αφρική, το 24,1% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid.

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής Aνοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου υποστήριξε ότι, «αν είχε επιτραπεί στη Νότιο Αφρική και, γενικότερα στη ''μαύρη ήπειρο'', να έχει πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid ταυτόχρονα με τις πλούσιες χώρες του πλανήτη, δεν θα υπήρχε ανεξέλεγκτη εξάπλωση και κατά συνέπεια νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού».

Ειδήσεις σήμερα:

100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές ατόμων δέχτηκε η Πυροσβεστική στην Αττική

Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας

«Είδα τον Ζακ Κωστόπουλο στο πεζοδρόμιο, τον χτυπούσαν, τον σκότωσαν στο ξύλο» κατέθεσε μάρτυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης