Ουκρανία: Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση

Ουκρανία: Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση

Αντιφατικές εκτιμήσεις για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, πακέτο μαμούθ ΗΠΑ σε Κίεβο - Και ολίγον από… θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση
Μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα για την αναζήτηση διαύλων επαφής ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο της Ουκρανίας, αν και οι στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται με αντιφατικές εκτιμήσεις για την πορεία του πολέμου και την επισιτιστική κρίση να χτυπά κόκκινο και τις εμπλεκόμενες πλευρές να ερίζουν για το ποιος προκαλεί προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Τη νύχτα μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν μπορεί να επιβάλλει «παλαβές» όπως είπε κυρώσεις κατά της χώρας του και μετά να απαιτεί από αυτήν να εγγυηθεί τον ομαλό παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε επικρίνει σφοδρά τη Ρωσία ότι θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων στον κόσμο».

Η σύγκρουση έγινε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε στη σκιά της κρίσης, με δεδομένο ότι στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι μπλοκαρισμένα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρά και η Μόσχα επιχειρεί να διαπραγματευτεί την άρση των δυτικών κυρώσεων για να επιτρέψει την εξαγωγή τους, γνωρίζοντας ότι η Ρωσία και η Ουκρανία επηρεάζουν το 30% του παγκόσμιου εφοδιασμού με τρόφιμα.

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ «η Ρωσία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλά αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων, αλλιώς δεν έχει λογική να μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις και ταυτόχρονα να απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα, δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι».


«Πορτοκαλί» γραμμή Ουάσιγκτον - Μόσχας


Έξι μέρες αφότου μίλησαν για πρώτη φορά στο τηλέφωνο από την έναρξη του πολέμου οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας (Όστιν και Σοϊγκού αντίστοιχα), χθες υπήρξε μία ακόμα απροσδόκητη επικοινωνία των δύο χωρών. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν τηλεφωνική επικοινωνία , χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε – έγινε μόνο γνωστό ότι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας». Οι δύο αρχηγοί, ο Αμερικανός Μαρκ Μάιλι και ο Ρώσος Βαλέρι Γκεράσιμοφ συμφώνησαν «να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί ότι και αυτή η επικοινωνία έρχεται λίγο μετά από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι (εκφράζοντας ίσως και μία γενικότερη διάθεση μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων;) για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ τώρα έγινε γνωστό ότι μόλις την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρόταση τεσσάρων σημείων για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο Ουκρανικό.


Αμερικανική ενίσχυση και ουκρανική αντίσταση


Ανεξάρτητα από τις όποιες διεργασίες για την αναζήτηση μίας λύσης στην Ουκρανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερουσία ενέκρινε χθες με ευρεία πλειοψηφία ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 40 δισ. δολαρίων. Το πακέτο περιλαμβάνει πολλά επιμέρους κομμάτια, με ένα σημαντικό από αυτά να προβλέπεται ότι θα διατεθεί για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ουκρανική εισβολή. Να εξοπλιστεί δηλαδή με θωρακισμένα οχήματα, με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κ.α.

Την ίδια ώρα πάντως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι παρά τις επιτυχίες που σημειώνουν σε διάφορα μέτωπα στο πεδίο και κυρίως στα βόρεια της χώρας, οι ουκρανικές δυνάμεις, θα είναι δύσκολο να εκτοπιστούν οι Ρώσοι από το Ντονμπάς και από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, όσα προβλήματα κι αν έχει ο στρατός τους.

Κλείσιμο
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει πολύ και διαβεβαιώνει το Κίεβο ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια για την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ τη νύχτα αναφέρθηκαν σφοδρές επιθέσεις με τουλάχιστον 12 νεκρούς στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές αρχές να κατηγορούν τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν ακόμα και σπίτια. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς θύλακες αντίστασης στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια ώρα η ουκρανική πλευρά διαμηνύει ότι συνεχίζονται οι μάχες στο Azovstal της Μαριούπολης, όπου παραμένουν ακόμα εκατοντάδες μαχητές, μετά την προ ημερών παράδοση περίπου 260 ανδρών. Οι ανώτεροι αξιωματικοί και διοικητές που παραμένουν στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν.


Ο Πούτιν απειλείται με πραξικόπημα λέει αναλυτής


Το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει καλά για τη Ρωσία φαίνεται και από αναλύσεις, εκτιμήσεις και πληροφορίες που βγαίνουν στον αέρα όλο και πιο συχνά.

Η Daily Mail επικαλείται τον αναλυτή Κρίστο Γκρόζεφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ανώτατοι αξιωματούχοι στη Μόσχα θεωρούν ότι ο Πούτιν έχει χάσει ουσιαστικά τον πόλεμο και βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί, απειλούμενος ακόμα και με πραξικόπημα. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει στην περίπτωση που καταφύγει σε πυρηνικά όπλα ή σε γενική κινητοποίηση, καθώς για το πρώτο δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εφαρμόσουν τις εντολές του οι στρατηγοί, ενώ και για τα δύο εκφράζεται ο φόβος ότι θα προκαλούνταν κοινωνική έκρηξη στη Ρωσία.

Χωρίς αυτά τα δύο όμως η Ρωσία δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο, λέει ο Γκρόζεφ και γι’ αυτό η εκτίμηση των ρώσων αξιωματικών είναι ότι ο πόλεμος είναι χαμένος, ενώ ο ίδιος ο αναλυτής εκτιμά το πραξικόπημα ως «μία ρεαλιστική πιθανότητα».

Το… κάτι από θρίλερ με την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


Στο μεταξύ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση με το πώς και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς μετά τις επίμονες τουρκικές αντιρρήσεις σε αυτή τη διαφωνία υπάρχουν πληροφορίες ότι και η Κροατία σχεδιάζει βέτο.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχθηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των δύο χωρών, δήλωσε ότι θεωρεί μέλη του ΝΑΤΟ και τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο διαβεβαίωσε επίσης ότι προτίθεται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στην Τουρκία, την οποία θεωρεί φίλη και σύμμαχο. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας της θα έχουν πλέον τον μέγιστο βαθμό προστασίας.

Νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Χάγη, εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Πάντως ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να καταψηφίσει η χώρα του την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία μέχρι να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. «Έχω ήδη δηλώσει ότι οι Κροάτες στη Βοσνία είναι πιο σημαντικοί για μένα από όλα τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα… η άρνηση της Κροατίας να επικυρώσει τη συμφωνία ένταξης θα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα συμφέροντά μας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Κροατών στη χώρα αυτή» είπε ο Μιλάνοβιτς.



Ειδήσεις σήμερα:

Από την Ουάσιγκτον στον Βόλο και σε προεκλογικό τερέν o Μητσοτάκης

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού θα βρέξει

Οι θαυμαστές του Τζόνι Ντεπ στρέφονται εναντίον της κόρης του επειδή δεν τον υποστηρίζει δημόσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης