G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες

G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες

Οι ΥΠΕΞ της G7 ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται «μηχανισμός συντονισμού» για την προστασία των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία

G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες
Η G7 συμφώνησε σήμερα να δημιουργήσει "ένα μηχανισμό συντονισμού" ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει και να προασπίσει τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης που διαθέτει, οι οποίες βομβαρδίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Ρωσία, αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε στο τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στο Μίνστερ της Γερμανίας.

Απέναντι στην κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στις μη στρατιωτικές υποδομές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να επιτρέψει έναν συντονισμό συγκεκριμένης βοήθειας από τις χώρες για την επισκευή των εγκαταστάσεων και την παράδοση 'αντλιών νερού, θερμαστρών, μονάδων διαμονής και υγιεινής, κλινών, κουβερτών, σκηνών", είχε εξηγήσει την προηγουμένη η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ.

"Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε την οικονομική, ανθρωπιστική, τεχνική και αμυντική υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να ανακουφίσει τον λαό της από τα δεινά και να προασπίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της", δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες
Κλείσιμο


Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι ΥΠΕΞ κατήγγειλαν επίσης την "απαράδεκτη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας". "Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες", προειδοποίησαν.

Οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) απέρριψαν επίσης τις "ψευδείς" κατηγορίες της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία φέρεται να ετοιμάζει "βρώμικη βόμβα".

Η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) "βεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι", υπογραμμίζουν.

Η G7 θα συνεχίζει να επιβάλλει "οικονομικά κόστη στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, σε ιδιώτες ή ιδρύματα που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Μόσχας, όπως ορισμένοι μεταξύ ημών έχουν ήδη κάνει όσον αφορά την παράδοση από το Ιράν" μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, δήλωσαν οι υπουργοί.

Επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις αρχές της Λευκορωσίας, που δηλώνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, να "σταματήσουν να επιτρέπουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας", όπως η άδεια που παρέχουν σε Ρώσους στρατιώτες να σταθμεύουν στο έδαφός της, το οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε ως ορμητήριο για την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

- Η G7 καλεί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους -

H G7 κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών, ένα μήνα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά τις εργασίες του στην άντληση του μαύρου χρυσού.

Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να συντείνει στη "μείωση της αστάθειας στις αγορές της ενέργειας" στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κοινό ανακοινωθέν τους.

G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες


Η G7 σκοπεύει επίσης να οριστικοποιήσει "μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες" την εφαρμογή του μηχανισμού που θα καθορίζει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο στόχος του νέου αυτού μηχανισμού, που δρομολογήθηκε φέτος το καλοκαίρι με παρότρυνση της Ουάσινγκτον, είναι να περιορίσει τα έσοδα που συνδέονται με την πώληση υδρογονανθράκων, τα οποία χρηματοδοτούν την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

- Η G7 καταδικάζει έντονα τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας -

Οι χώρες της G7 "καταδίκασαν έντονα" τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μεσούσης της μεγάλης αύξησης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, και κατήγγειλαν μια "ωμή" καταστολή στο Ιράν.

"Εμείς, τα μέλη της G7, καταδικάζουμε έντονα την πρωτοφανή και παράνομη σειρά βαλλιστικών πυραυλικών δοκιμών που διενήργησε η Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών διηπειρωτικών πυραύλων", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Καλούν επίσης τη Βόρεια Κορέα "να σταματήσει αμέσως την αποσταθεροποιητική της δραστηριότητα" και να "σεβαστεί τις (διεθνείς) υποχρεώσεις της".

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε περίπου 30 πυραύλους την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκ των οποίων ένας τελείωσε την πορεία του στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Η απομονωμένη χώρα εκτόξευσε επίσης έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, η δοκιμή αυτή ήταν αποτυχημένη.

"Οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή ή οποιαδήποτε άλλη επικίνδυνη δράση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια γρήγορη, ισχυρή, ενωμένη διεθνή απάντηση", προειδοποιούν επίσης.

G7 - Tελικό ανακοινωθέν: Απαράδεκτη η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας - Οποιαδήποτε χρήση θα έχει βαριές συνέπειες


Παράλληλα η G7 εκφράζει επίσης στο τελικό ανακοινωθέν την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη στο Ιράν, καταγγέλλοντας παράλληλα την "ωμη" καταστολή τους από τις ιρανικές αρχές και την "αποσταθεροποιητική" δραστηριότητα της Τεχεράνης στον κόσμο.

"Εμείς τα μέλη της G7, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις θεμελιώδεις προσδοκίες του ιρανικού λαού για ένα μέλλον όπου η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα τηρούνται και προστατεύονται", δηλώνουν καταγγέλλοντας "τη βάναυση και δυσανάλογη χρήση της βίας" στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Το Ιράν μαστίζεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής που είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τις αρχές. Εκατοντάδες άλλοι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, συνελήφθησαν.

Οι υπουργοί της G7 καταδικάζουν τέλος "τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και αλλού", όπως την προμήθεια "μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μεταφορές όπλων σε κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες".

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν συγκεκριμένα την Τεχεράνη για την προμήθεια μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, κάτι που οι δύο χώρες διαψεύδουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Μάνδρα: «Τον πέρασα για αγριογούρουνο και τον σκότωσα κατά λάθος» υποστήριξε ο 14χρονος για τον αδερφό του

«Σαφάρι» στην Κόρινθο για 43χρονο ηλεκτρολόγο για τον βιασμό της 12χρονης

Κακοκαιρία «EVA»: Σε ετοιμότητα το 112, οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας - Δείτε live
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης