Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα

Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα

Είχε στρατολογηθεί από τη Ρωσία το 2017, λένε οι Αμερικανοί - Κατηγορείται ότι πουλούσε εξαρτήματα κβαντικών υπολογιστών για πυραύλους και πυρηνικά τα οποία έπαιρνε από ΗΠΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα
Στην ταινία «The Spy» (Ο Κατάσκοπος) του 2019, ο Σάσα Μπάρον Κοέν υποδύεται τον Ελι Κοέν. Εναν Ισραηλινό υπάλληλο, ο οποίος στρατολογήθηκε από τη Μοσάντ για να εκτελεί καθήκοντα κατασκόπου στη Συρία. Σήμερα, στο Παρίσι, το FBI κατηγορεί τον Ελληνα επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό ότι υποδυόταν τον έμπορο τεχνολογίας του ΝΑΤΟ για να εξάγει στη Ρωσία ευαίσθητες τεχνολογίες για τα όπλα επόμενης γενιάς.

Τι έχει συμβεί; Rewind στις 9 Μαΐου. Ο επικεφαλής της Aratos Group, δρ Νίκος Μπογονικολός, φτάνει με πτήση της γραμμής στο αεροδρόμιο του Παρισιού. Προηγουμένως βρισκόταν στην Αθήνα, στην έκθεση DEFEA και μετέβαινε στη γαλλική πρωτεύουσα για να παραστεί σε άλλη έκθεση αμυντικού υλικού.

Με την έξοδό του από το αεροσκάφος, κλιμάκιο Γάλλων αστυνομικών τον πλησιάζει και αφού τον ενημερώνουν ότι υπάρχει ένταλμα εις βάρος του από τις αμερικανικές αρχές, τον συλλαμβάνουν. Ο 59χρονος ρωτά ποια είναι η κατηγορία. «Συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας και εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών», τον ενημερώνουν οι Γάλλοι αστυνομικοί.
Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα

Το παρασκήνιο

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το FBI είχε από την 5η Μαΐου οργανώσει τη σύλληψη του Ελληνα επιχειρηματία με τις γαλλικές αρχές, καθώς είχε την πληροφορία ότι αυτός θα μετέβαινε στο Παρίσι για την έκθεση αμυντικού υλικού. Οι Αμερικανοί προτίμησαν η σύλληψη να γίνει στο αεροδρόμιο του Παρισιού με την άφιξή του, για να μην υπάρχουν πιθανότητες διαφυγής.

Το αυτονόητο ερώτημα, εδώ, είναι γιατί το FBI, εφόσον είχε από νωρίς την υπόθεση, περίμενε το ταξίδι του Μπογονικολού στη Γαλλία και δεν ζήτησε τη συνεργασία των ελληνικών αρχών. Οπως εξηγούν νομικοί, η απάντηση σε αυτό είναι (πιθανότατα) νομικής φύσεως.

Εάν το ένταλμα στελνόταν στην Ελλάδα, οι εισαγγελείς θα είχαν αντικειμενικό ζήτημα για την κράτησή του, καθώς τα αδικήματα που περιγράφουν οι Αμερικανοί είτε δεν μπορούν να σταθούν στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, είτε έχουν πολύ μικρές ποινές - περί τα δύο έτη. Στο γαλλικό δίκαιο, ωστόσο, τα αδικήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και τιμωρούνται με βαριές ποινές. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία έχει χτίσει μια «παράδοση» έκδοσης υπόπτων ή κατηγορουμένων για αδικήματα σχετικά με συνωμοσία και κατασκοπεία στις ΗΠΑ.

Ποια είναι όμως η ουσία της πραγματικής υπόθεσης; Ο όμιλος εταιρειών του Νίκου Μπογονικολού ασχολείτο με εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, διαστημικό υλικό και εισαγωγές-εξαγωγές και αμυντικού υλικού. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το κατηγορητήριο εστιάζει σε επτά εξαγωγές που έκανε μία από τις θυγατρικές του ομίλου Aratos.

Κλείσιμο
Πρόκειται για ευαίσθητες τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Για την ακρίβεια, πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όχι για ολοκληρωμένα συστήματα, αλλά για εξαρτήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών (τα υπολογιστικά συστήματα του μέλλοντος) και κάποιες πυρηνικές εφαρμογές. Η μελέτη των εξαρτημάτων αυτών θα μπορούσε να προάγει τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών αλλά και, με τη χρήση επιταχυντών για υπερηχητικά όπλα, των πυραυλικών συστημάτων.

Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.

Τα εξαρτήματα αυτά -ή ο εξοπλισμός, κατά το FBI- είχαν εξαχθεί από αμερικανικές εταιρείες σε βρετανικές και, από αυτές, είχαν μεταπωληθεί σε εταιρείες της Aratos, με user certificate τελικού χρήστη. Ο Νίκος Μπογονικολός, δηλαδή, υπέγραψε ότι ο τελικός χρήστης των εξαρτημάτων θα ήταν ο ίδιος και ότι εάν θα τα διέθετε σε επόμενους χρήστες, θα λάμβανε προηγουμένως άδεια από τις βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

Εδώ το πράγμα αρχίζει και μπερδεύεται. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις πως ο Μπογονικολός τους παραπλάνησε. Οτι δηλαδή τελικός χρήστης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ότι τα υλικά που προμηθεύτηκε είχαν διαδρομή σε τρίτους και συγκεκριμένα σε Ρώσους - και όχι τυχαίους.

Για την ακρίβεια, ο Μπογονικολός φέρεται να διέθεσε τα εν λόγω συστήματα που είχε προμηθευτεί νόμιμα σε ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίων (ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από την Aratos στην Ολλανδία), από τα οποία τα υλικά κατέληξαν στα χέρια πρακτόρων της GRU (ή SVR).

Δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το εξωτερικό. Ανάμεσα στους άλλους Ρώσους τελικούς χρήστες περιλαμβάνονταν, σύμφωνα με το FBI, η ρωσική Στρατιωτική Μονάδα 33949 (μέρος της GRU), αλλά και εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας στη Ρωσία. Ο Αμερικανός εισαγγελέας Μπρέον Πις λέει ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας λειτουργούσε φαινομενικά ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες. Ωστόσο, «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως έχουν στοιχεία ότι ο Νίκος Μπογονικολός στρατολογήθηκε από τη Μόσχα το 2017 και ότι έκτοτε καθοδηγούνταν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης με σκοπό να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Η επόμενη μέρα

Σήμερα, ο Νίκος Μπογονικολός κρατείται από τις γαλλικές αρχές στο Παρίσι, χωρίς να του επιτρέπεται να επικοινωνεί με κανέναν, εκτός του δικηγόρου του και της οικογένειάς του (τη σύζυγο και τα παιδιά του). Οι Γάλλοι έχουν στα χέρια τους το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ και αναμένουν την τεκμηρίωση των αμερικανικών αρχών ώστε να κρίνουν εάν θα προχωρήσουν στην έκδοση.

Ως τότε, ο επιχειρηματίας παρουσιάζεται κάθε 15 ημέρες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου του Παρισιού, όπου έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπογονικολός θα ζητήσει, τις επόμενες ημέρες, να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, όπως «βραχιολάκι», απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή κατ’ οίκον περιορισμό, με το επιχείρημα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ζητήσει αποδεικτικό μόνιμης διαμονής του επιχειρηματία, ώστε να εξετάσουν τυχόν αίτημά του, αν και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του φαντάζει μακρινό, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί έχουν επικοινωνήσει προς πάσα κατεύθυνση πως θεωρούν «εξαιρετικά σοβαρή» την υπόθεσή του.
Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, η τελική κρίση σε ό,τι αφορά την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ αναμένεται σε περίπου τρεις μήνες. Μέχρι τότε οι αμερικανικές αρχές θα έχουν παρουσιάσει στους Γάλλους εισαγγελείς την τεκμηρίωση της υπόθεσης, ώστε να λάβουν την απόφασή τους. Κατά πληροφορίες, το FBI έχει ενημερώσει τους Γάλλους ότι διαθέτει στοιχεία και συνομιλίες μέσω e-mail και τηλεφώνου του Μπογονικολού με τρίτα πρόσωπα που σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και σχετίζονται με το ρωσικό δίκτυο «Serniya», οι οποίες αποδεικνύουν ότι προμηθεύτηκε το συγκεκριμένο υλικό και το προώθησε στη Ρωσία.

Σε κάποιες από αυτές τις συνομιλίες μέσω e-mail με θυγατρική της «Serniya» με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2017, που οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι έχουν στη διάθεσή τους, οι Ρώσοι πράκτορες φέρονται να λένε στον κατηγορούμενο να μεταβεί μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Ο επιχειρηματίας φέρεται να ενημέρωσε σχετικά με μια επόμενη παραγγελία ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Η υπόθεση ενδέχεται να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς, με δεδομένο ότι η Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν άσκησε την περασμένη Τετάρτη ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο στον Ελληνα επιχειρηματία. Από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας θα εκδοθεί στις ΗΠΑ από τις γαλλικές αρχές (οι οποίες ακόμα δεν έχουν εξετάσει την ουσία της υπόθεσης).

Οπως και ότι ο Νίκος Μπογονικολός έχει μπροστά του μόνο έναν δρόμο, εάν θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με το FBI και την αμερικανική Δικαιοσύνη: Να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές διατάξεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης και να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, δίνοντας ονόματα, τοποθεσίες και άλλα στοιχεία που θα του ζητηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μακρά δικαστική διαμάχη, με τον κίνδυνο, εάν καταδικαστεί, να εκτίσει βαρύτατες ποινές κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα αναστολής, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του επιχειρηματία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί πως η υπόθεση είναι στηριγμένη σε «υπερβολές» και ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες που του αποδίδονται, καθώς πρόκειται για διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών, δέχεται πιέσεις για το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές, εάν φυσικά εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Οχι κάποιος «τυχαίος». Ο Νίκος Μπογονικολός είναι επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Ελλάδα, με ευρεία επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα. Η Aratos Group διαφήμιζε ότι δραστηριοποιείται σε ένα εκτεταμένο φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων προστιθέμενης αξίας στους τομείς του Διαστήματος και της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων, της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και της Εσωτερικής Ασφάλειας και ότι παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ευφυούς πληροφορίας με χρήση δορυφόρων, επιτήρηση από αέρα με rpas και δεδομένα εδάφους.

Η αλήθεια είναι ότι η Aratos και ο Μπογονικολός φέρονταν να έχουν (σ.σ. ο παρελθοντικός χρόνος οφείλεται στο ότι οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεών του έχουν βγει offline από την ημέρα της σύλληψής του) ισχυρά ερείσματα σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, στις οποίες και δραστηριοποιείτο, με ισχυρές συνεργασίες, αλλά και παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας.

Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη στο blockchain και τα κρυπτονομίσματα, μια και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά. Αλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα «γεννοφάσκια» του blockchain είχε παρουσιάσει τον «Οβολό», το δικό του κρυπτονόμισμα.

Εχει γράψει βιβλία για το blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία. Γρήγορα η Aratos Group γιγαντώθηκε, ανοίγοντας θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία και ο Μπογονικολός μετακόμισε αναγκαστικά από την Πάτρα, όπου διέμενε, στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της Aratos.

Οι περισσότερες εξ αυτών ασχολούνταν με θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», η «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και οι τεχνολογίες blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Δορυφόροι, διαστημόπλοια, drones, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία blockchain ήταν οι «εξειδικεύσεις» του ομίλου του, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμούς για αμυντικό υλικό σε Ελλάδα, Ολλανδία, Κύπρο, καθώς και άλλες χώρες.

Ο επιχειρηματίας διεκδικούσε συμβόλαια για αμυντικά -και όχι μόνο- έργα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όχι μόνο του ΝΑΤΟ, αλλά και σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Είχε ισχυρές συνεργασίες με εταιρείες του αμυντικού χώρου, ενώ είχε εμπλακεί στην πρόταση και υλοποίηση καινοτόμων έργων αμυντικής τεχνολογίας στην ελληνική και την ολλανδική πολεμική βιομηχανία, καθώς και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Γιος στρατιωτικού -του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Μπογονικολού (1933-2011)- ο Νίκος Μπογονικολός υπηρέτησε ως αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό -κάτι για το οποίο πάντα περηφανευόταν- αφότου αποφοίτησε από το σχολείο στο Κιλκίς και το 1987 από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης. Οπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, «από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαϊκών Εργων στην Ελλάδα (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό, Βέλγιο (Βρυξέλλες), Λονδίνο, Ουκρανία (Χάρκοβο, Κίεβο), Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων, πληροφορικής, κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ».
Έξι χρόνια το FBI «έψαχνε» τον Μπογονικολό - Γιατί τον συνέλαβαν στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα
O Nίκος Μπογονικολός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος από τις γαλλικές αρχές, ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία εις βάρος του που τεκμηριώνουν την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Αναφέρει δε ότι έχει υπηρετήσει ως εμπειρογνώμων σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες, ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ως υπεύθυνος έργου του υπουργείου Ανάπτυξης και υπουργείου Εξωτερικών στο «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια - Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

Το 1993 ίδρυσε τη Ζευς Συμβούλων και το 1995 την Aratos Technologies σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία θα γινόταν η μητρική του ομίλου που θα δημιουργούσε. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και απλώθηκε σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Από τις σπουδές του στο Χάρκοβο, δικτυώθηκε στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του Δ.Σ. του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.

Μάλιστα, το 2021, μία από τις θυγατρικές του ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Πέρυσι, δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό υποβρύχιο drone, στη διάρκεια της πανδημίας υγειονομικό υλικό, ενώ έχει υπηρετήσει ως μέλος σε ιδρύματα για την προστασία παιδιών και την προώθηση της δημόσιας υγείας.

Στο ευρύ κοινό ήταν πιο γνωστός από τη θητεία του ως πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και ως μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το 2004, όταν παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε το 25% της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έκανε, αφού τελικά αγόρασε την ομάδα μπάσκετ Ολυμπιάδα Πατρών - αν και το 2009 ξαναφλέρταρε με την εξαγορά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, όπως και της ΚΑΕ ΑΕΛ, χωρίς επιτυχία, ενώ ασχολήθηκε και με την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου.

Ο δικηγόρος του

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο δικηγόρος του κ. Νίκου Μπογονικολού, Νικόλαος Σ. Ζήνδρος, τονίζει ότι ο πελάτης του θα αντικρούσει αιτιολογημένα τις κατηγορίες, όταν αυτές του ανακοινωθούν. «Ο Νίκος Μπογονικολός», λέει ο κ. Ζήνδρος, «είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επί 10ετίες στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής, στις εφαρμογές blockchain και την ανάπτυξη λογισμικών και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της Αμυνας. Είναι ένα πρόσωπο ευρύτερα γνωστό και οικείο στου παροικούντες την Ιερουσαλήμ της τεχνολογίας. Τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Στην πολυσήμαντη αυτή δραστηριότητά του εντοπίστηκαν κάποιες συναλλαγές προμήθειας κάποιων εξαρτημάτων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ανάπτυξη εξαιρετικά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων συνολικά επτά τον αριθμό (7), οι οποίες φέρονται -κατά το κατηγορητήριο- να κατέληξαν σε ρωσικά χέρια. Η στοιχειοθέτηση της εν λόγω κατηγορίας αναμένεται να προσκομισθεί εντός των επόμενων 60 ημερών από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ.

Εν όψει αυτού, ο Νίκος Μπογονικολός αναμένει να λάβει γνώση και να τις αντικρούσει αιτιολογημένα. Σε κάθε περίπτωση, τελεί υπό την πεποίθηση ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι εξαιρετικά διογκωμένες και δυσανάλογες των πραγματικών περιστατικών. Τέλος, μόλις που χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις -αν αποδειχθούν βάσιμες- τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης 2 και 3 ετών αντίστοιχα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης