Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντείνονται οι συζητήσεις εντός ΝΑΤΟ για τη χρήση δυτικών όπλων στα ρωσικά εδάφη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντείνονται οι συζητήσεις εντός ΝΑΤΟ για τη χρήση δυτικών όπλων στα ρωσικά εδάφη

Θετικές προς αυτή την κατεύθυνση Δανία και Νορβηγία - Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών όπλων από το Κίεβο, λέει ο Στόλτενμπεργκ

ukraine_drone
Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

"Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της", δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

"Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη", πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας τόνισε πως το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα του παραχωρήσει για να πλήξει στόχους στα ρωσικά εδάφη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση για τη χρήση ή όχι από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος, ορισμένων όπλων που της έχουν δώσει οι Δυτικοί, εν προκειμένω πυραύλους, ανησυχεί τις χώρες μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.

Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών όπλων από το Κίεβο, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην τσεχική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ανεπίσημη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τάχθηκε υπέρ του να δοθεί άδεια για μια τέτοια πρακτική, όμως πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία όπως η Γερμανία είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, από τον φόβο μιας ενδεχόμενης απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία.

"Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη", πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιτεθεί κατ΄επανάληψη σε τυχόν ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, μεταξύ των οποίων και δικά τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να ανοίγει χθες, Τετάρτη, την πόρτα σε μια εξέλιξη της θέσης της χώρας του.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα της επέτρεπε να πλήξει σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού και τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαπολύει καθημερινά πυραύλους και απογειώνει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αεροπλάνα προκειμένου να πλήξει το ουκρανικό έδαφος.


Ειδήσεις σήμερα:

Η απίθανη ιστορία ζωής της Βρετανίδας δρομέα με κυστική ίνωση που τερμάτισε σε 36 μαραθωνίους σε 36 ημέρες

Γλίτωσε τα ισόβια ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Πυροβόλησε τη μάνα του στο κεφάλι και οδήγησε 60 χιλιόμετρα με τη σορό της


Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο νέο ευρωκοινοβούλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης