Εκλογές στη Βρετανία: Τι περιμένουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα από την επόμενη κυβέρνηση

Εκλογές στη Βρετανία: Τι περιμένουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα από την επόμενη κυβέρνηση

Τα δύο μεγάλα κόμματα άφησαν την εξωτερική πολιτική σε δεύτερη μοίρα, αλλά ο επόμενος ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ θα κληθεί να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα

Εκλογές στη Βρετανία: Τι περιμένουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα από την επόμενη κυβέρνηση
Το Brexit έχει ολοκληρωθεί και φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι έκρυθμη, οι ΗΠΑ ψηφίζουν για πρόεδρο σε λίγους μήνες.

Ο κόσμος στον οποίο θα κληθεί να κινηθεί ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, που εκτός απροόπτου θα είναι ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών, είναι περίπλοκος, γεμάτος παγίδες και κινδύνους.

Ο Guardian σημειώνει ότι τα κόμματα -και τουλάχιστον τα δύο μεγάλα, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί- άφησαν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος αδιαφορεί το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης.

Καταρχάς είναι η Ουκρανία που περιμένει από τη Βρετανία οπλισμό και στήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Στο πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δει έναν σταθερό σύμμαχο (και πυλώνα του ΝΑΤΟ), από τους πιο πιστούς στη Δύση, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει από μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Ο Σούνακ δεν είχε απομακρυνθεί ούτε από τη γραμμή της απόλυτης στήριξης στο Ισραήλ που παραδοσιακά τηρεί η Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Στάρμερ έχει επικριθεί από μέλη του κόμματος για τη στάση του στο Μεσανατολικό που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο φιλοϊσραηλινή και από εκείνη των Συντηρητικών. Κατηγορείται ακόμη ότι δεν ανέφερε τίποτα για τη Γάζα παρά το ότι για μήνες ήταν στόχος ανηλεών βομβαρδισμών.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο Λευκός Οίκος είναι απασχολημένος με τις προεδρικές του Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η ειδική σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Τζο Μπάιντεν έχει βέβαια καλές σχέσεις και με τους Τόρις και τους Εργατικούς, αλλά ο Τραμπ μάλλον θα προτιμούσε την ακραία, λαϊκιστική πτέρυγα των Τόρις.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Σούνακ είχε σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη χώρα μιλώντας για μια «αυταρχική κυβέρνηση» που είναι «η μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική μας ασφάλεια». Οι Εργατικοί δεν έχουν υποδείξει κάποια μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Ασία. Το μανιφέστο του κόμματος μιλά βέβαια για «συνεργασία όπου μπορούμε, ανταγωνισμό όπου πρέπει και πρόκληση [challenge] όπου πρέπει».

Κλείσιμο
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά, η Γαλλία έχει τις δικές τις εκλογές να την απασχολούν, τις βουλευτικές αυτή την Κυριακή. Η Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της, που αναμένεται να επικρατήσει, έχει εκθειάσει τον Νάιτζελ Φάρατζ και την παράταξή του, οπότε μάλλον είναι μακριά από τους Εργατικούς.

Μικρές βελτιώσεις μπορούμε να περιμένουμε στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Στάρμερ δηλώνει ότι η χώρα του υπό την πρωθυπουργία του δεν θα επιστρέψει στην Ένωση, αλλά δεν αποκλείει να υπάρξουν προσαρμογές στις υπάρχουσες συμφωνίες των δύο πλευρών.


Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οικονομική κατάσταση του 54χρονου τοπογράφου

H κίνηση της χρονιάς - Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ και υπογράφει πενταετές συμβόλαιο για 17 εκατ. ευρώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης