Η πρόποση του Μπάιντεν στο δείπνο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ και το τετ α τετ με τον Στάρμερ - Δείτε βίντεο

Η πρόποση του Μπάιντεν στο δείπνο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ και το τετ α τετ με τον Στάρμερ - Δείτε βίντεο

Το σαρδάμ του Αμερικανού προέδρου, το EURO 2024, η φανέλα της Άρσεναλ με το «46» και η αγκαλιά του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Ζελένσκι

MixCollage-11-Jul-2024-05-48-AM-7217
Ο Πρόεδρος των ΗΠᾼ Τζο Μπάιντεν μίλησε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και στις συζύγους τους σε δείπνο που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το βράδυ, κάνοντας πρόποση για τα 75 χρόνια της συμμαχίας και τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των μελών της.

«Η Τζιλ και εγώ έχουμε τιμή να έχουμε τόσους πολλούς στενούς συμμάχους και στενούς φίλους στο ίδιο δωμάτιο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «πριν από 75 χρόνια, όταν τα έθνη μας δημιούργησαν το ΝΑΤΟ, ο πρώην Πρόεδρος Τρούμαν είπε και παραθέτω: «Αυτό που πρόκειται να κάνω εδώ είναι μια πράξη γειτονίας».

President Biden welcomes NATO dignitaries to the White House


Ο Μπάιντεν την ώρα που διάβαζε το κείμενο μπροστά του, μπέρδεψε λίγο στα λόγια του, λέγοντας «οι σύμμαχοι σε αυτό το δωμάτιο, όχι μόνο μοιράζονται μια κοινή γλώσσα, δεν μοιραζόμαστε μια κοινή γλώσσα, εμείς – δεν έχουμε κοινά σύνορα, αλλά είμαστε γείτονες. Είμαστε γείτονες, γιατί όλοι μοιραζόμαστε κοινές πεποιθήσεις».

«Είμαστε όλοι γείτονες γιατί είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον», είπε ο Μπάιντεν. «Στη γειτονιά στην οποία μεγάλωσα, αυτό κάνεις… όταν οι νταήδες σε απειλούσαν έβγαινες μπροστά».

«Ξέραμε ότι το σπίτι μας ήταν πιο ασφαλές όταν ήταν και ολόκληρη η γειτονιά», συμπλήρωσε.

«Αυτή η απλή αλλά βαθιά ιδέα βρίσκεται στην καρδιά της συμμαχίας μας», είπε ο Μπάιντεν. «Επέτρεψε στα έθνη μας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή με δύναμη και αποφασιστικότητα, και πάνω από όλα, επέτρεψε σε γυναίκες και άνδρες, να γνωρίσουν τη ζωή της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας».

Σήκωσε το ποτήρι του για το ΝΑΤΟ και έκανε πρόποση για τη «γειτονιά των εθνών μας. Μακάρι να συνεχίσουμε να γινόμαστε πιο δυνατοί και να είμαστε ενωμένοι».



Η συνάντηση με τον Στάρμερ και η... φανέλα της Άρσεναλ με το 46

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και μίλησαν εκτενώς για τη νίκη της Αγγλίας στον ημιτελικό του Euro 2024, αλλά και για το ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας την τελευταία επιτυχία της Αγγλίας στο Euro 2024 , αφού τα Τρία Λιοντάρια κέρδισαν την Ολλανδία και προκρίθηκαν στον τελικό του, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Σερ Κιρ αν «It's Coming Home» (αν επιστρέφει σπίτι η διοργάνωση).

«Έτσι φαίνεται», απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, με τον Μπάιντεν να σημειώνει: «Είναι λόγω του πρωθυπουργού».

Μάλιστα ο Στάρμερ χάρισε στον Μπάιντεν και μια φανέλα της Άρσεναλ, με τυπωμένο το επώνυμό του και τον αριθμό 46 στο πίσω μέρος της (ο Μπάιντεν είναι ο 46ος προεδρος των ΗΠᾼ).

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Μπάιντεν είπε ότι ένιωθε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν μια «πολύ καλή συνάντηση» και ότι η συμμαχία οδεύει προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μπάιντεν συνέχισε αποκαλώντας τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τους «καλύτερους συμμάχους» και περιέγραψε τη Βρετανία ως «τον διατλαντικό δεσμό» που ενώνει το ΝΑΤΟ.



Ο Στάρμερ αναφέρθηκε στην επιβράβευση του Μπάιντεν στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής την Τρίτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως μια «ειδική σχέση» που «σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες συνθήκες» και που είναι «πιο ισχυρή τώρα από ποτέ».

Οι δημοσιογράφοι έκαναν αρκετές ερωτήσεις στον Μπάιντεν σχετικά τη δήλωση του Τζορτζ Κλούνεϊ που κάλεσε τον 81χρονο Δημοκρατικό πρόεδρο να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Στάρμερ βγήκε έξω από την αίθουσα και έριξε μια ματιά στον αγώνα της Αγγλίας με την Ολλανδία και μάλιστα έπεσε πάνω στη στιγμή που ο Χάρι Κέιν ισοφάρισε σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

«Διάλεξα την κατάλληλη στιγμή να βγω έξω από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ και να τσεκάρω το σκορ», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Χ.



Η αγκαλιά Στάρμερ και Ζελένσκι

Η αλλαγή σκυτάλης στη Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα έχει «καμιά διαφορά» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Λονδίνου στον αγώνα που δίνει το Κίεβο απέναντι στους ρώσους εισβολείς, διαβεβαίωσε χθες τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

«Μόλις είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, κατά την οποία κατέστησα σαφές πως σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η αλλαγή κυβέρνησης δεν έχει καμιά διαφοροποίηση στην υποστήριξη που θα παρέχουμε» στην Ουκρανία, είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.



Ο Κιρ Στάρμερ ανέλαβε καθήκοντα την Παρασκευή, μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Εργατικών που έβαλε τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς.

Παρά τις ουσιαστικές διαφορές τους, Εργατικοί και Συντηρητικοί συμμερίζονται την άποψη ότι είναι εξόχως σημαντική η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Keir Starmer meets Volodymyr Zelenskiy at Nato summit in Washington




Υπενθύμισε πως ακόμη και ως αντιπολίτευση, το Εργατικό Κόμμα είχε στηρίξει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Ήταν πραγματικά σημαντικό για εμένα να την επαναβεβαιώσω ο ίδιος», είπε ο Στάρμερ, αφού συμπλήρωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον ουκρανό πρόεδρο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η σύνοδος κορυφής στην Ουάσινγκτον αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των Εργατικών στο ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με buzzer beater του Γουότκινς στον τελικό η Αγγλία, 2-1 την Ολλανδία - Δείτε τα γκολ

Θρήνος στη Βρετανία για τις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν με βαλλίστρα - Ψάχνουν τι όπλισε το χέρι του δράστη

Ήρεμα νερά και νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο για Μητσοτάκη και Ερντογάν - Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης