Τουλάχιστον 15 συλλήψεις στο Λονδίνο - Χειροπέδες σε άντρα που βγήκε στο δρόμο με αλυσοπρίονο (βίντεο)

Τουλάχιστον 15 συλλήψεις στο Λονδίνο - Χειροπέδες σε άντρα που βγήκε στο δρόμο με αλυσοπρίονο (βίντεο)

Μεγάλες αντιδιαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών συγκεντρώσεων απετρεψαν μια ακόμα νύχτα ταραχών - Συνελήφθη έφηβος που πετούσε τούβλα σε αστυνομικούς

MixCollage-08-Aug-2024-03-38-AM-5433
Σε τουλάχιστον 15 συλλήψεις προχώρησε την Τετάρτη (7/8) η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κατά την διάρκεια των αντιδιαδηλώσεων στην βρετανική πρωτεύουσα.

Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο Γουόλθαμστοου και στο Φίντσλεϊ «πέρασαν χωρίς σοβαρά επεισόδια», είπε η αστυνομία, αλλά αντιμετώπισαν «αντικοινωνική συμπεριφορά από μια μικρή ομάδα στο Κρόιντον που δεν είχαν σχέση με καμία διαμαρτυρία, αλλά είχαν σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα».

«Σήμερα το απόγευμα περισσότεροι από 1.000 αξιωματικοί αναπτύχθηκαν στο Λονδίνο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε όλη την πόλη. Ήταν έτοιμοι να προστατεύσουν τις κοινότητές μας από μίσος, διχαστική και βίαιη συμπεριφορά, δήλωσε ο αστυνόμος Άντι Βαλεντάιν

Συνελήφθη μετά από βίντεο άνδρας με αλυσοπρίονο που πλησίαζε αυτοκίνητο

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα γύρω στα 30 ως ύποπτο για καβγά μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείσιμο
Το βίντεο μοιράστηκε στο X από μια μουσουλμανική ομάδα που ονομάζεται DOAM (Documenting Oppression Against Muslims) και δείχνει έναν άνδρα να κυνηγάει ένα όχημα με αλυσοπρίονο σε ένα βενζινάδικο.



«Ενημερωθήκαμε για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει ένα όχημα που είχε στην κατοχή του ένα αλυσοπρίονο το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε η Αστυνομία του Μάντσεστερ.

«Οι αστυνομικοί μας ενήργησαν γρήγορα και χθες το βράδυ συνέλαβαν έναν άνδρα γύρω στα 30 ως ύποπτο για καβγά.

«Παραμένει υπό αστυνομική κράτηση για ανάκριση και οι έρευνες συνεχίζονται».

Συνελήφθη έφηβος που πετούσε τούβλα σε αστυνομικούς

Ο Cole Stewart, από την Victoria Road στο Ντάρλινγκτον, πέταξε πολλά αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν ταραχές στην πόλη το βράδυ της Δευτέρας.



Σύμφωνα με την αστυνομία ο έφηβος συνελήφθη και ομολόγησε την ενοχή του για βίαιη αναταραχή σήμερα. Θα καταδικαστεί στο Teesside Crown Court την Παρασκευή.

Μεγάλες αντιδιαδηλώσεις κατά των ακροδεξιών συγκεντρώσεων απετρεψαν ακόμα μια νύχτα ταραχών

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και οι χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο απέτρεψαν τα σχέδια των ακροδεξιών διαδηλωτών για ακόμα μια νύχτα ταραχών.

Μετά από μέρες επεισοδίων που προκλήθηκαν από παραπληροφόρηση σχετικά με θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου σε τρια κορίτσια κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού στο Σάουθπορτ, η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για άλλη μια νύχτα αναταραχών την Τετάρτη (7/8). Ακροδεξιές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν καλέσει σε διαμαρτυρίες με στόχο τα κέντρα επεξεργασίας βίζας και τα γραφεία δικηγόρων μετανάστευσης σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Όμως μέχρι και τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας, 02:00 ώρα Ελλάδας), χιλιάδες αντιδιαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις για να περιφρουρήσουν τα κέντρα μετανάστευσης φαίνεται πως απέτρεψαν νέο γύρο επεισοδίων.

«Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εσάς», φώναζαν τα πλήθη σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ είχαν ενισχυθεί από μια αισθητά ισχυρότερη αστυνομική παρουσία από ό,τι το Σαββατοκύριακο.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όλα κύλησαν ομαλά ήταν μεγάλη ανακούφιση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και για τις κοινότητες που είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ότι πολλοί ταραχοποιοί συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, με ορισμένους να έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση, αλλά και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία έχουν αναπτυχθεί πάνω από 6.000 αστυνομικοί. Σε ετοιμότητα είναι και η Δικαιοσύνη, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να τονίζει ότι οι δίκες για όσους έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες θα προχωρήσουν γρήγορα.

Στο Λονδίνο περίπου 1.300 αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα το βράδυ της Τετάρτης για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Οι αρχές σημειώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιήσουν τους δράστες ακόμη και αν αυτοί φορούν μάσκες. Ενισχύμενη είναι η παρουσία αστυνομικών και σε πόλεις της βόρειας Αγγλίας, όπως το Λίβερπουλ και το  Μάντσεστερ.



Στη μία μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας οι πολίτες κατέβηκαν σε διαμαρτυρία για τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών ομάδων. Αφορμή των κινητοποιήσεων στη χώρα εδώ και μια εβδομάδα ήταν η δολοφονία τριών κοριτσιών την περασμένη εβδομάδα στο Σάουθπορτ. Τα fake news για την ταυτότητα του δράστη έβγαλαν στον δρόμο ακροδεξιές ομάδες που συντονίστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα όμως, με τις αρχές έτοιμες για μια νύχτα ταραχών, βλέπουμε μια εικόνα διαφορετική.

Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης.


Στο Μπρίστολ, όπως αναφέρει το BBC, περίπου 1.500 άνθρωποι φώναζαν συνθήματα όπως «ελπίδα όχι μίσος», «οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι». Το κλίμα ήταν ήρεμο, με τους ανθρώπους στον δρόμο να λένε ότι οι κάτοικοι της πόλης «δεν θα επιτρέψουν να βρεθεί σε κατάσταση χάους».


Διαδηλώσεις καταγράφηκαν και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου ένα πλήθος χιλιάδων αντιρατσιστών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στους δρόμους, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν ότι η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή τους. Ελάχιστοι ακροδεξιοί εμφανίστηκαν χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια.





Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η αντισυγκέντρωση στο Γουόλθαμστοου του ανατολικού Λονδίνου με περίπου 10.000 ανθρώπους στον δρόμο, σε κλίμα γιορτής περισσότερο. Αν κρίνουμε από όσα αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές πιθανόν δεν εμφανίστηκαν καθόλου παρά το «ραντεβού» που είχαν δώσει.

walthamstow_1
walthamstow_2
walthamstow_3


Τουλάχιστον 500 άνθρωποι βρέθηκαν στο Χάκνεϊ, επίσης στο ανατολικό Λονδίνο.



Η αστυνομική παρουσία, ειδικά στα σημεία των μεγαλύτερων αντιδιαδηλώσεων ήταν έντονη, αλλά διακριτική, με τους αστυνομικούς να φαίνονται χαλαροί, χωρίς να έχουν εξοπλισμό για την καταστολή ταραχών. Ωστόσο, πολλά από τα καταστήματα, όπως στο Χάροου του δυτικού Λονδίνου, ήταν κλειστά για κάθε ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνελήφθησαν τρία άτομα από τους περίπου 150 αντιδιαδηλωτές στο Νορθάμπτον. Όλοι τους κατηγορούνται για αδικήματα διατάραξης της τάξης. Άλλη μία σύλληψη έγινε στο Μπλάκπουλ, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ακροδεξιοί διαδηλωτές.



Διαδήλωση ακροδεξιών ομάδων και μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα αντιδιαδηλωτών έγινε στο Νιουκάστλ.



Στο Μπράιτον, διαδηλωτές κατά των μεταναστών συγκεντρώθηκαν έξω από δικηγορικό γραφείο. Αριθμητικά ήταν πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές ώστε η αστυνομία επέλεξε να περικυκλώσει τους ακροδεξιούς για την προστασία τους. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν ήσυχο και η αντιδιαδήλωση είχε περισσότερο τον χαρακτήρα γιορτής με μουσική στον δρόμο.



Περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, όπως γράφει ο Guardian, συγκεντρώθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των «φασιστικών αποβρασμάτων».




Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Ύδρα: Ρίξαμε πυροτεχνήματα στη θάλασσα και ένα από αυτά έπεσε στο δάσος, ομολόγησε ο καπετάνιος

Πανικός σε πτήση της Korean Air από έντονες αναταράξεις, 14 τραυματίες - Δείτε φωτογραφίες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σοκαριστικός τραυματισμός στο χόκεϊ γυναικών - Γέμισε αίματα το πρόσωπο της Μπεργκ - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης