Σικελία: Στις καταιγίδες αποδίδουν το ναυάγιο του Bayesian οι κλιματολόγοι - «Η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot»

Σικελία: Στις καταιγίδες αποδίδουν το ναυάγιο του Bayesian οι κλιματολόγοι - «Η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot»

Τα θερμότερα νερά της Μεσογείου φαίνεται να «θρέφουν» τις καταιγίδες, λένε κλίματολόγοι από την Ιταλία

bayesian
Μια εκτίμηση για τα κλιματικά αίτια που ευνόησαν το ναυάγιο στο Παλέρμο της Σικελίας έδωσε ο κλιματολόγος, Σάντε Λαβιόλα, κλιματολόγος από το ινστιτούτο Cnr-Isac (Institute of Atmospheric and Climate Sciences) στη Μπολόνια. 

«Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot, που σημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη θερμαίνεται περισσότερο, αλλά κυρίως οι κλιματικές επιταχύνσεις που σημειώνονται στη Μεσόγειο φτάνουν σε ακραία επίπεδα σε σχέση με άλλα μέρη», είπε ο Λαβιόλα στο ειδησεογραφικό μέσο Adnkronos σχετικά με το ναυάγιο του ιστιοφόρου Bayesian στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο.

«Όλη (αυτή) η μετεωρολογική φαινομενολογία ενισχύεται στη Μεσόγειο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του νερού, τα πρώτα 10 μέτρα από την επιφάνεια, έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. Το Cnr υπολογίζει ότι μια θερμική ανωμαλία 4 βαθμών έχει μετρηθεί, ως ετήσιος μέσος όρος, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή», αναφέρει ο κλιματολόγος.

Και συνεχίζει: «Όλα αυτά σημαίνουν ότι η εξάτμιση είναι μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και επομένως, δεδομένου ότι αυτό είναι το "καύσιμο" των καταιγίδων, αυτές τροφοδοτούνται από την υψηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας. Τα "συστήματα" καταιγίδας "τρέφονται" με υγρό αέρα, ειδικά αυτή την εποχή».

Κλείσιμο
«Μια μελέτη CNR μας λέει ότι οι ανεμοστρόβιλοι αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση. Ο ανεμοστρόβιλος δεν είναι ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο. Εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία καταγράφουμε ανεμοστρόβιλους σε χερσαίες ή θαλάσσιες καταιγίδες, αλλά στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ζούμε βυθισμένοι σε ένα κλιματικό hotspot», καταλήγει ο Λαβιόλα.

Δηλώσεις του κλιματολόγου Λούκα Μερκάλι, από την Ιταλία, στο CNN, φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, αναφέροντας ότι τα νερά γύρω από τη Σικελία έφτασαν αυτή την εβδομάδα σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου, σχεδόν 3 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό. «Οι θερμότερες θάλασσες έχουν περισσότερη ενέργεια και περισσότερη υγρασία να μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα, τα πιο σημαντικά "καύσιμα" για τις καταιγίδες», είπε.


Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Παππάς: Νέο ηχητικό με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί «θα κλαίει η μάνα σου η βρωμιάρα»

Χαλκιδική: Η στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο λούνα παρκ - «Θα το πάω τέρμα» φώναζε πριν το δυστύχημα ο χειριστής

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Οι αγνοούμενοι ίσως είναι παγιδευμένοι μέσα στο γιοτ, λέει η ιταλική ακτοφυλακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης