Iαπωνία: Μαθητές και μαθήτριες αναγκάζονται να κάνουν τόπλες ιατρικές εξετάσεις σε σχολεία

Iαπωνία: Μαθητές και μαθήτριες αναγκάζονται να κάνουν τόπλες ιατρικές εξετάσεις σε σχολεία

Γονείς και παιδιά εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την αμφιλεγόμενη στρατηγική που δεν εφαρμόζεται σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αφού δεν είναι υποχρεωτική - Προβληματίζουν οι μαρτυρίες 13χρονων μαθητριών που αναγκάστηκαν να βγάλουν τον στηθόδεσμο μπροστά σε αγνώστους, όπως είπαν

japan_students
Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας, καθώς η αμφιλεγόμενη πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται σε ορισμένα σχολεία στην διάρκεια της ετήσιας ιατρικής εξέτασης των μαθητών που είτε θα πρέπει να γδυθούν από τη μέση και πάνω ή να παραμένουν ντυμένοι, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια γονέων και παιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, δεν υπάρχει μία ενιαία πολιτική από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα.

Σε συνδυασμό με τους επισκέπτες επαγγελματίες υγείας, τα τοπικά εκπαιδευτικά συμβούλια είναι αυτά που αποφασίζουν για τον τρόπο διεξαγωγής της ιατρικής εξέτασης των μαθητών.

Για παράδειγμα, ορισμένα σχολεία απαιτούν από τους μαθητές να έχουν το σώμα τους καλυμμένο, ενώ άλλα τους ζητούν να βγάλουν τα μπλουζάκια τους και, από τα κορίτσια, τον στηθόδεσμο.

Κλείσιμο
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας γράφει χαρακτηριστικά ότι ένα Λύκειο στη δυτική Ιαπωνία απαιτεί από τους μαθητές - κορίτσια και αγόρια - να είναι τόπλες στη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων.

«Το στήθος μου ήταν εντελώς εκτεθειμένο και ένιωσα αμήχανα», υποστηρίζει μια Γιαπωνέζα μετά το ετήσιο ιατρικό τσεκάπ στο χώρο του σχολείου της.

Μία άλλη μαθήτρια γυμνασίου λέει χαρακτηριστικά: «Πριν από τις εξετάσεις, ο καθηγητής μας είπε ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τα μπλουζάκια και να βγάλουμε το σουτιέν μας… Δεν ήθελα να το κάνω, αλλά δεν μπορούσα να πω όχι».

Οι μαρτυρίες δύο 13χρονων κοριτσιών που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, είναι χαρακτηριστικές της δυσφορίας των μαθητών που σε ορισμένες περιπτώσεις η εμπειρία αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε τραύμα.

Αγόρια και κορίτσια, ηλικίας πέντε έως και 18 ετών, θα πρέπει πιθανόν να γδυθούν μέχρι τη μέση, στο πλαίσιο των ιατρικών εξετάσεων που διενεργούνται σε σχολεία της χώρας, τονίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Εφόσον, στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά τον Απρίλιο, γονείς και ακτιβιστές- πολέμιοι αυτής της στρατηγικής - έχουν ξεσηκωθεί καλώντας την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας να δράσει άμεσα βάζοντας τέλος στην πρακτική αυτή που φέρνει σε δεινή θέση μαθητές και γονείς.

Η Noriko Tabuchi, δημοτική σύμβουλος στην πόλη Ματσουγιάμα, αντιλήφθηκε για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι ετήσιες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία που απαιτούν από τις μαθήτριες να είναι γυμνόστηθες βλέποντας ένα κορίτσι ιδιαίτερα προβληματισμένο.

«Ήταν 13 ετών και δεν μπορούσε να το πει στους γονείς της, αλλά όταν την είδα κακόκεφη, τη ρώτησα τι έφταιγε», λέει η Tabuchi, που έκτοτε έχει γνωρίσει και άλλα κορίτσια, όλα ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους από τη μέση και πάνω στη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές θέλουν να μπει ένα τέλος στο γδύσιμο των μαθητών από τη μέση και πάνω.

«Οι ιατρικές εξετάσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τα παιδιά», θεωρεί από την πλευρά του ο Akiyo Tanaka, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη Nishinomiya προσθέτοντας ότι «Μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να βιώνουν τραύματα μέχρι την ενηλικίωση».

«Φοβερό να βγάζεις ρούχα μπροστά σε αγνώστους»

Καθώς το θέμα έχει προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, οι πολέμιοι του συστήματος τόπλες στη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης στα σχολεία, υποστηρίζουν ότι δέχονται αντίσταση από τον Ιατρικό Σύλλογο της Ιαπωνίας και τους εκπαιδευτικούς αξιωματούχους που διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το ετήσιο ιατρικό τσεκ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι γιατροί, που είναι σχεδόν πάντα άνδρες, έχουν απειλήσει να σταματήσουν τις εξετάσεις εάν αλλάξει η διαδικασία», είπε ένα άτομο γνώστης του θέματος, υπό καθεστώς ανωνυμίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Η «ακτινογραφία» του σκληρού νόμου περί ηθών των Ταλιμπάν: Τι απαγορεύεται σε γυναίκες και άνδρες

Αιματηρή επίθεση σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο – Του έκοψαν τη γλώσσα και τον πυροβόλησαν

Δείτε πώς δρούσαν οι συμμορίες Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν σπίτι σε δύο λεπτά, πήραν μέχρι και παιδικό ποδήλατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης