Επίθεση των Ισραηλινών - Χτυπούν ιρανικές βάσεις στη Συρία και τη νότια Βηρυτό

Επίθεση των Ισραηλινών - Χτυπούν ιρανικές βάσεις στη Συρία και τη νότια Βηρυτό

Έχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε και θα το κάνουμε, είπε ο Nετανιάχου - Με ΝΟΤΑΜ η Τεχεράνη έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο του Ιράν - Δείτε βίντεο από τους βομβαρδισμούς στη νότια Βηρυτό

beirut-bombings-m2
Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή καθώς όπως όλα δείχνουν το Ισραήλ προχωρά σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου με βαλλιστικούς πυραύλους.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ χτύπησε  στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές ιρανικές βάσεις της Συρίας.

Νωρίτερα, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση των ισραηλινών στο Ιράν είναι θέμα ωρών. Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έρχεται πλέον όλα και πιο κοντά...

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας» είπε σε διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να απαντήσει και θα το κάνει, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Τελ Αβίβ είχε ήδη δώσει εντολή στα μαχητικά F-35 να ανάψουν τις μηχανές τους...

Κλείσιμο
Εν μέσω αυτών των προειδοποιήσεων, η Τεχεράνη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αργά το βράδυ του Σαββάτου με την οποία έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των εμπορικών σκαφών, κίνηση που δείχνει ότι και οι ίδιοι ανέμεναν την επίθεση των ισραηλινών.

Παράλληλα με το χτύπημα στις ιρανικές βάσεις στη Συρία, οι Ισραηλινοί εντείνουν την στρατιωτική πίεση και προς τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε ένα νέο μπαράζ βομβαρδισμών. Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού να τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Δείτε βίντεο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό








Ζήτημα ωρών λένε οι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό ανέφεραν το Σάββατο πως το αναμενόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη – ως απάντηση για την 2η σε πέντε μήνες επίθεση με πυραύλους προς το Τελ Αβίβ – είναι ζήτημα ωρών.

Συγκεκριμένα ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το βρετανικό δίκτυο iTV ανέφερε πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων. 

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι IDF έκαναν γνωστό ότι υπήρξαν χτυπήματα από ιρανικούς πυραύλους στις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στο Nevatim και στο Tel Nof. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις δεν έπληξαν κανένα αεροσκάφος και οι βάσεις είναι πλήρως λειτουργικές, ανέφεραν.

Ως «εισαγωγή» στο χτύπημα προς το Ιράν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση - ούτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και έτσι θα το κάνουμε».

Δείτε βίντεο



Δείτε εικόνα με την κίνηση των πολιτικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ το βράδυ του Σαββάτου

iran-iraq


Κλείνει τον εναέριο χώρο στις εμπορικές πτήσεις το Ιράν

Στο μεταξύ η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού εναέριου χώρου της χώρας θα είναι κλειστές για τις εμπορικές πτήσεις κάθε βράδυ, από τις 20:00 έως τις 04:31, λόγω «Στρατιωτικής Άσκησης»



Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν

 
Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος νωρίτερα σήμερα ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «ντροπή που θα τους ακολουθεί ακόμη και χρόνια μετά τη νίκη στον σημερινό πόλεμο». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα και για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Η Γαλλία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Λίβανο με τον Μακρόν να βρίσκεται στη χώρα και πριν από τέσσερα χρόνια λίγο μετά την έκρηξη που σάρωσε το λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Δείτε βίντεο


Μέσω διαρροής το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το μήνυμα Νετανιάχου και την αντίδρασή του στην Γαλλική πρόταση για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ μονολεκτικά "υπερβολικό".


Το Ιράν παραμένει μόνιμη απειλή για τη χώρα, δηλώνει ο πρόεδρος Χέρτσογκ
  
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα "δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως".

"Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως... γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία", τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι "πληρεξούσιοί" του συνιστούν "μόνιμη απειλή" για τη χώρα του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μήνυμα προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε "τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το (ισραηλινό) κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενήργησε έτσι σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό, και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια. Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι "προετοιμάζει απάντηση" στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, κατά την οποία οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
Ειδήσεις σήμερα:

«Αντίο μαέστρο» - Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα

Δείτε βίντεο: Ο εντοπισμός του νεκρού που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Αιτωλοακαρνανία

Πάτρα: Εξάρθρωθηκε εγκληματική ομάδα που είχε διαπράξει 93 κλοπές - Συνελήφθησαν 9 άτομα, οι 5 ανήλικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης