Συνελήφθη στις ΗΠΑ Αφγανός του ISIS που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση ανήμερα των προεδρικών εκλογών

Συνελήφθη στις ΗΠΑ Αφγανός του ISIS που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση ανήμερα των προεδρικών εκλογών

Ο 27χρονος, ο οποίος ζούσε στην Οκλαχόμα με ειδική μεταναστευτική βίζα, παραδέχθηκε ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση σε συγκεντρωμένο πλήθος 

fbi
Ένας Αφγανός συνελήφθη στην Οκλαχόμα ως ύποπτος για σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» ανήμερα των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο 27χρονος Νασίρ Αχμάντ Ταουχέντι είχε εγκατασταθεί στην Οκλαχόμα μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, το 2021, με ειδική μεταναστευτική βίζα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση εξ ονόματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Έως και 50 ειδικές μεταναστευτικές βίζες εκδίδονται ετησίως στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αφορά άτομα που έχουν εργαστεί για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή έχουν απασχοληθεί ως μεταφραστές/διερμηνείς στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Στο κατηγορητήριο δεν διευκρινίζεται εάν ο Ταουχέντι είχε απασχοληθεί ως μεταφραστής ή διερμηνέας στο Αφγανιστάν.

Ο Ταουχέντι αναζητούσε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς θα αποκτούσε πρόσβαση σε κάμερες παρακολούθησης στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αλλά και σε ποιες πολιτείες δεν απαιτείται άδεια για την απόκτηση πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Έδειξε ενδιαφέρον στις διαθέσιμες εικόνες από τις κάμερες στην περιοχή του Λευκού Οίκου και του Μνημείου του Ουάσινγκτον.

Κλείσιμο
Ο Ταουχέντι συνελήφθη τη Δευτέρα μαζί με έναν ανήλικο συνεργό του, ο οποίος είναι κουνιάδος του, όταν συνάντησαν πράκτορες του FBI από τους οποίους νόμιζαν ότι θα αγόραζαν δύο τυφέκια ΑΚ-47 και πυρομαχικά.

Στην πρώτη κατάθεση μετά τη σύλληψή του, ο Ταουχέντι είπε ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση σε συγκεντρωμένο πλήθος και ότι ο ίδιος και ο συνεργός του ήταν αποφασισμένοι να πεθάνουν ως μάρτυρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι υποστηρικτές της. «Θα εντοπίσουμε, θα διερευνήσουμε και θα διώξουμε όσους επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τον αμερικανικό λαό», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Γεροβασίλη: Έθεσε θέμα διαγραφής Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εξώδικό του, ζητά σύγκληση της ΚΕ

Γιάννης Πλούταρχος: Μηνύει εμμονική θαυμάστρια - Είχε επηρεαστεί από το ερωτικό του ρεπερτόριο, απαντά η δικηγόρος της

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες με τις νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα - «Απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις», λέει ο Κυρανάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης