Μέση Ανατολή: Άνευ περιεχομένου πλέον οι έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, λέει η Τεχεράνη

Μέση Ανατολή: Άνευ περιεχομένου πλέον οι έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, λέει η Τεχεράνη

Η διαδικασία σταμάτησε «εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών στην περιοχή», σχολίασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με εκπρόσωπο των Χούθι στο Ομάν

iran_tehran
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα πως οι έμμεσες συνομιλίες, που διεξάγει η Τεχεράνη μέσω του Ομάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν πλέον περιεχόμενο εξαιτίας των περιφερειακών εντάσεων.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχουν περιεχόμενο αυτές οι συνομιλίες, όσο δεν έχουμε ξεπεράσει τη σημερινή κρίση», δήλωσε ο Αραγτσί στους δημοσιογράφους στο Μουσκάτ, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία σταμάτησε «εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών στην περιοχή».

Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τους Χούθι

Ο Αραγτσί συνάντησε σήμερα στο Μουσκάτ υψηλόβαθμο στέλεχος των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο φαίνεται ο βασικός διαπραγματευτής των Χούθι, ο Μοχάμαντ Αμπντελσαλάμ, να συναντά στην πρωτεύουσα του Ομάν τον Αραγτσί, ο οποίος πολλαπλασίασε τις επισκέψεις του στην περιοχή μετά τη δέσμευση του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του εδάφους του την 1η Οκτωβρίου.

Ο Αραγτσί συνάντησε τον «Μοχάμαντ Αμπντελσαλάμ, τον εκπρόσωπο και επικεφαλής των διαπραγματευτών της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας της Υεμένης», αναφέρεται στην λεζάντα των φωτογραφιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κλείσιμο
Το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 200 πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, σε αντίποινα, όπως δήλωσε, για τον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, τον οποίο αποδίδει στο Ισραήλ, και γι’αυτούς του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Υεμένης, ανήκουν, κυρίως μαζί με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, στον «άξονα της αντίστασης», του οποίου ηγείται το Ιράν και συσπειρώνει ένοπλες οργανώσεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ.

Πριν από το Μουσκάτ, ο Αραγτσί είχε μεταβεί διαδοχικά στον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράκ, για συνομιλίες επικεντρωμένες στις προσπάθειες για εκεχειρία στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας και στα μέσα αποτροπής μιας εξάπλωσης του πολέμου σε όλη την περιοχή.

Χθες, Κυριακή, ο Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι «πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση πολέμου», διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα: «Εμείς δεν θέλουμε τον πόλεμο, θέλουμε την ειρήνη».


Ειδήσεις σήμερα:

Σκάκι για την επόμενη μέρα: Εκκλησιαστικό Game of thrones σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Τίρανα

Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ καταγγέλλει «ομηρία» της αποστολής της Νιγηρίας σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λιβύης

Κωνσταντίνα Σωτηρίου στο protothema.gr: Η 25χρονη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες του Κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης