Οι New York Times απαιτούν από εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσει να τους κλέβει τα κείμενα

Οι New York Times απαιτούν από εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσει να τους κλέβει τα κείμενα

Το περιεχόμενο της εφημερίδας εμφανίζεται συστηματικά στα αποτελέσματα της εφαρμογής της Perplexity AI

000_A247E
Στο στόχαστρο έβαλαν οι New York Times την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Perplexity AI καθώς ζητούν να σταματήσει να κλέβει συστηματικά περιεχόμενο της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι Times απειλούν την Perplexity AI, αν η εταιρεία δεν αλλάξει στάση, με ποινική δίωξη. Από την πλευρά της, η Perplexity AI εξηγεί ότι δεν παραβιάζει τον νόμο.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα κατηγορεί την Perplexity AI ότι χρησιμοποιεί δημοσιεύσεις της αμερικάνικης εφημερίδας για να γεμίσει με υλικό το γλωσσικό της μοντέλο, σύμφωνα με επιστολή στις αρχές Οκτωβρίου, αντίγραφο της οποίας έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτά τα μοντέλα είναι λογισμικά που αντλούν από τεράστιους όγκους δεδομένων για να προσφέρουν λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις χρηστών ή να δημιουργήσουν περιεχόμενο σε απάντηση σε ερωτήματα σε απλή γλώσσα.

Κλείσιμο
Παρά τις πολλές ειδοποιήσεις και τις προειδοποιήσεις, το «περιεχόμενο των ΝΥΤ συνεχίζει να εμφανίζεται» στα αποτελέσματα που δημιουργούνται από τη διεπαφή (interface) του Perplexity AI, σύμφωνα με την επιστολή.

«Η Perplexity και οι εμπορικοί της εταίροι εμπλουτίζουν παράνομα το περιεχόμενό τους, χωρίς άδεια, χρησιμοποιώντας δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις που έγιναν κατόπιν έρευνας και συγγραφής», λένε οι New York Times.

Οι NYT απαιτούν από την νεοφυή εταιρεία να σταματήσει αμέσως κάθε χρήση άρθρων της και να απαντήσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Perplexity AI άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεσή της είναι να απαντήσει και αμφισβήτησε τα περί συστηματικής λεηλασίας του περιεχομένου των New York Times για να τροφοδοτήσει τα μοντέλα της.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι περιορίζεται στην παροχή παραπομπών σε ιστοσελίδες στον ιστότοπο των ΝΥΤ, καθώς και στην ενσωμάτωση αποσπασμάτων από καθημερινά άρθρα ακολουθώντας δέουσα διαδικασία.

«Η νομοθεσία θεωρεί ότι κανένας φορέας δεν κατέχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί γεγονότων», υποστηρίζει η Perplexity AI. «Αυτό είναι που μας επιτρέπει να έχουμε ένα πλούσιο και ανοιχτό οικοσύστημα πληροφοριών», συνεχίζει η νεοσύστατη εταιρεία.

Αλλά για τους New York Times, αυτό είναι στην πραγματικότητα μια «κατάφωρη παραβίαση» δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε αντίθεση με άλλους ομίλους μέσων ενημέρωσης, οι New York Times έχουν μείνει μακριά από τους μεγάλους «παίκτες» στη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) και δεν δίστασαν να μηνύσουν την OpenAI και τη Microsoft τον Δεκέμβριο του 2023 για παράνομη χρήση του περιεχομένου της για την ανάπτυξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Perplexity ιδρύθηκε το 2022 και έχει εκτιμώμενη αξία μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τελευταία της συγκέντρωση κεφαλαίων τον Απρίλιο. Ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της Meta και έναν πρώην υπάλληλο της OpenAI και συγκαταλέγει στους επενδυτές της τον γίγαντα μικροεπεξεργαστών Nvidia και τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Δεκάδες οι μπετονιέρες του Ισραήλ - Θα πλημμυρίσουν τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Victoria's Secret: Το σόου επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια - Η Ανθή Φακιδάρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα περπατήσει στην πασαρέλα

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης