Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο «ποντικός της Γάζας», εγκέφαλος της αιματοχυσίας της 7ης Οκτωβρίου - Η ζωή του στα τούνελ της Χαμάς

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο «ποντικός της Γάζας», εγκέφαλος της αιματοχυσίας της 7ης Οκτωβρίου - Η ζωή του στα τούνελ της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς κατέληξε νεκρός στη Ράφα, όχι έπειτα από κάποια περίπλοκη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά από τα πυρά μίας διμοιρίας του ισραηλινού στρατού μετά από τυχαίο έλεγχο

sinouar-ef-mak
Το «Μαύρο Σάββατο» πριν από έναν χρόνο, στο οποίο οι ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς εισέβαλαν στα ισραηλινά εδάφη και επί ώρες σκότωναν αμάχους, απήγαγαν γυναίκες και παιδιά και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, σπέρνοντας τρόμο και θάνατο, έχει σχεδόν μετατραπεί σε μακρινή κακή ανάμνηση για το Ισραήλ που από σήμερα έχει ακόμη έναν λόγο να «επιχαίρει».

Ο άνθρωπος που σχεδίασε, προγραμμάτισε και εκτέλεσε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας είναι νεκρός, όπως επιβεβαίωσαν επίσημα κυβέρνηση, ισραηλινός στρατός και Σιν Μπετ.



Το Ισραήλ τις τελευταίες 375 ημέρες έχει ισοπεδώσει τη Γάζα, έχει εξοντώσει τον de facto πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, με ένα χτύπημα ακριβείας στην Τεχεράνη και έχει επιφέρει την απόλυτη καταστροφή στον Παλαιστινιακό θύλακα. Το Τελ Αβίβ και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι μπροστά σε κάθε πίεση και μέσα σε ένα έτος μόλις μία ολιγοήμερη εκεχειρία τον περασμένο Νοέμβριο ήταν το παράγωγο των αμερικανικών και άλλων δυτικών «εκκλήσεων» προς το Ισραήλ.

sinwar-arthrou-01


Τον τελευταίο μήνα το Ισραήλ έχει ανοίξει και το κεφάλαιο του Βορρά καταφέρνοντας απανωτά – ίσως και πιο εντυπωσιακά – χτυπήματα στη Χεζμπολάχ. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ο εντοπισμός και η εκτέλεση με «χειρουργικό» βομβαρδισμό του επί 32 χρόνια ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης – Νασράλα. Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ όπως και ο εταίρος τους το Ιράν βρίσκονται στα «σχοινιά» και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη για το Τελ Αβίβ.

Η «παραφωνία» σε όλα τα παραπάνω ήταν μέχρι σήμερα μόνο μία, ο Γιαχία Σινουάρ. Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για χρόνια το «Μαύρο Σάββατο» και κατάφερε να συγκεντρώσει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του παντοδύναμου Ισραήλ και των μυστικών υπηρεσιών του τα όπλα και τους ανθρώπους που έφεραν αιφνιαδιασμό και θάνατο παρέμενε άφαντος και κυρίως ζωντανός. Ο Σινουάρ είχε τη φήμη του ανθρώπου που έχει «ξεγελάσει» το θάνατο αρκετές φορές και αυτό του έχει δώσει ηρωική υπόσταση στους κύκλους της Χαμάς αλλά και το παρατσούκλι «ποντικός της Γάζας» από τους ισραηλινούς διώκτες του.

hamas_sinwar


Ο Σινουάρ όπως αναφέρουν πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ είχε επιλέξει να παραμείνει στην ισοπεδωμένη Γάζα και να μην διαφύγει μέσω Αιγύπτου στο Κατάρ όπως είχε πράξει ο προκάτοχός του και από τον Ιούλιο «μακαρίτης» Ισμαήλ Χανίγιε. Ο Σινουάρ χρησιμοποιούσε τις πρακτικές που τον έκαναν να επιβιώσει επί 23 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ. Ο Σινουάρ ζώντας επί μακρόν σε περιβάλλον απομόνωσης και περνώντας ώρες ανακρίσεων από τους ισραηλινούς επέλεξε να μάθει εβραϊκά και μελέτησε διεξοδικά στον χρόνο που είχε στη διάθεσή του, τις συνήθειες και τους τρόπους των υψηλόβαθμων αλλά και χαμηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ με τους οποίους κατά καιρούς ερχόταν σε επαφή. Ο Σινουάρ αντιλήφθηκε από κοντά τη δυναμική του Ισραήλ, τις τεράστιες υλικοτεχνικές του δυνατότητες και κυρίως μελέτησε τα «νεκρά» σημεία που κάθε σύστημα έχει. Μετά την αποφυλάκισή του το 2011,όταν το Ισραήλ τον άφησε ελεύθερο μαζί με ακόμη 1025 Παλαιστίνιους κρατουμένους, προκειμένου να επιστρέψει από ομηρία ο στρατιώτης Gilad Shalit, ο Σινουάρ επέλεξε να επιστρέψει στη Γάζα και να μεταφέρει την γνώση που είχε συγκεντρώσει, στη Χαμάς.

sinwar_haniya


Ο Σινουάρ από τη στιγμή της αποφυλάκισής του μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια μετά, δεν χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα και δεν επέτρεπε ούτε στους πιο κοντινούς του ανθρώπους τη χρήση κινητών συσκευών. Ο Σινουάρ είχε ζητήσει επίσης από όλη τη Χαμάς να πράξει το ίδιο γνωρίζοντας τον τρόπο εντοπισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Επιπλέον, για να επικοινωνεί με προϊστάμενους και υφιστάμενους της Χαμάς έστησε ένα ολόκληρο δίκτυο διανομέων μηνυμάτων οι οποίοι μεταφέρουν κυριολεκτικά χαρτιά – χέρι με χέρι – σε όσους θέλει να επικοινωνήσει, ακόμη και τα μέλη της ίδιας του της οικογένειας. Η επιμονή του σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας του είχε δώσει και το προσωνύμιο «ο Μπιν Λάντεν της Γάζας» στους κόλπους της οργάνωσης. Ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για την προσωπική του ζωή και την οικογένειά του. Οι πληροφορίες τον θέλουν «παντρεμένο με παιδιά» και τον ίδιο κάποτε να δηλώνει, αν και απέφευγε να μιλά δημόσια για αυτά, πως οι πρώτες λέξεις που είχε πει ο γιος του ήταν: «μαμά, μπαμπά και drone».

Ο Σινουάρ επίσης φαίνεται πως είχε, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, «ασπαστεί» την πραγματικότητα πως θα πρέπει να ζει υπόγεια, σε κάποιο από τα τούνελ της οργάνωσης που επέλεξε να υπηρετεί. Ακόμη και πριν το «Μαύρο Σάββατο» ελάχιστες ήταν οι δημόσιες εμφανίσεις του εντός της Γάζας, όλες τους εξαιρετικά μικρής διάρκειας. Σε μία τέτοια εντοπίστηκε χθες από μία μικρή, αλλά όπως αποδεικνύεται καλά εκπαιδευμένη, ομάδα ισραηλινών χαμηλόβαθμων στρατιωτών. Το τελευταίο κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου που «ξεγλίστρησε» από τον θάνατο δεκάδες φορές δεν γράφτηκε με τρόπο που θα μνημονεύεται σε όσους από τη Χαμάς παραμείνουν να την υπηρετούν μετά τα σημερινά γεγονότα.

Ακόμη και για τους φανατικότερους υποστηρικτές – μαχητές της οργάνωσης δεν έχει τίποτε ηρωικό ο θάνατος από απλούς στρατιώτες ειδικά όταν σε έχουν επί χρόνια στο στόχαστρό τους οι μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη.


Ειδήσεις σήμερα:

Την άρση ασυλίας Πολάκη αποφάσισε η Βουλή - Γεωργιάδης: Τι άλλο να κάνω για να υπερασπιστώ την υπόληψή μου (βίντεο)

Παραιτήθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι Σερρών που πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων, δείτε βίντεο

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης