Νέες συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Νέες συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με νεαρούς που έστησαν οδόφραγμα στη συνοικία Ουάντσαϊ, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου -Διαδηλώτρια που δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι αιμορραγούσε

Νέες συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί εναντίον διαδηλωτών, κάνοντας χρήση ροπάλων και δακρυγόνων, για να τους εμποδίσουν να καταλάβουν κεντρική λεωφόρο, καθώς ξεκινούσε μια κινητοποίηση που αναμένεται να πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις κατά την 22η επέτειο της παράδοσης της κυριαρχίας της πόλης από τη Βρετανία στην Κίνα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με νεαρούς που έστησαν οδόφραγμα στη συνοικία Ουάντσαϊ, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου. Μια διαδηλώτρια που δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι αιμορραγούσε.

Στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν συμμετάσχει έως και ένα εκατομμύριο πολίτες, οι οποιοι εκφράζουν οργή για τις πολιτικές της Κάρι Λαμ, της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης-κράτους, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Κεντρικό αίτημα όσων συμμετέχουν σε αυτές τις μαζικές κινητοποίησης ιστορικού μεγέθους είναι να αποσυρθεί σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Κλείσιμο
Τουλάχιστον τρεις λεωφόροι καταλήφθηκαν από νεαρούς διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα, που άρχισαν να υψώνουν οδοφράγματα.

Μολονότι το Χονγκ Κονγκ επανεντάχθηκε στην Κίνα την 1η Ιουλίου 1997, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα αποικιακής κυριαρχίας της Βρετανίας, οι πολίτες της πόλης-κράτους παραμένουν προσηλωμένοι στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», καθώς απολαύουν πολύ περισσότερα δικαιώματα από ό,τι οι άλλοι Κινέζοι.

Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η κυβέρνηση υπό την Κάρι Λαμ είναι τόσο αντιδημοφιλής. Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τη διαδικασία κύρωσης του νόμου για τις εκδόσεις, αλλά δεν αποσύρει το κείμενο.

Η επέτειος της επανόδου του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία, η 1η Ιουλίου, είναι ιστορικά η ημέρα που κάθε χρόνο γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και με αιτήματα όπως να εκλέγεται άμεσα ο ή η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η Λαμ έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες, σε επετειακή εκδήλωση. Οι αρχές επέβαλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην περιοχή όπου έγινε η τελετή.

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, κυρίως αυτές του 2014, το Πεκίνο δεν μοιάζει διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης