Συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο
Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, αφού έσπασαν τις τζαμαρίες - Οι διαδηλωτές ύψωσαν τη βρετανική σημαία στην αίθουσα του Νομοθετικού Συμβουλίου - Η αστυνομία απάντησε με σπρέι πιπεριού αλλά έκανε πίσω από την πίεση του πλήθους - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo), καταφέρνοντας να μπουν έπειτα από προσπάθειες ωρών, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable News.
Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου και νωρίτερα έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος, οπισθοχώρησαν προς το εσωτερικό.
Police are using tear gas to disperse crowds of protestors in Hong Kong. Watch live ▶️https://t.co/xMKnnvmerv pic.twitter.com/lmJkEFthc2
— Bloomberg TV (@BloombergTV) July 1, 2019
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανήμερα της 22ης επετείου της παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πίνακες ζωγραφικής, έσπασαν πόρτες, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απελάσεις υπόπτων στην Κίνα.JUST IN: Protesters have defaced Hong Kong's emblem and hung out the British colonial-era flag in Hong Kong's government headquarters.
— CNN International (@cnni) July 1, 2019
Demonstrators have stormed the Legislative Council building in a dramatic day of unrest in the city https://t.co/JoJOS5uJm8 pic.twitter.com/5OVa5P1J7z
Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν τη βρετανική σημαία στο βήμα του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo, το τοπικό κοινοβούλιο) Αφού ύψωσαν τη σημαία, κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και ζωγράφισαν γκράφιτι με μαύρη μπογιά στους τοίχους.
Ορισμένοι κρατούσαν οδικές πινακίδες, άλλοι λαμαρίνες και κομμάτια από σκαλωσιές, την ώρα που περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του κτιρίου του Κοινοβουλίου, στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.
Police move in on protesters in Hong Kong after they seize the city's legislative chamber https://t.co/XBII8YPVWl pic.twitter.com/nggTZgQRKh
— CBS News (@CBSNews) July 1, 2019
Μια μικρή ομάδα, οι περισσότεροι φοιτητές, που φορούσαν κράνη ασφαλείας και μάσκες, χρησιμοποίησαν ένα μεταλλικό καροτσάκι και κοντάρια επιχειρώντας να σπάσουν τις τζαμαρίες της εισόδου, κάτι που τελικά κατάφεραν.
Protesters in Hong Kong tried to force their way into the Legislative Council building as the city marks the anniversary of the British handover to China.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 1, 2019
More here: https://t.co/jRhpU47WSg pic.twitter.com/5UG1uQsp4w
Μπροστά στην έφοδο του πλήθους, το κοινοβούλιο σήμανε κόκκινο συναγερμό, διατάσσοντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες του για αύριο Τρίτη.
Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, όμως στη συνέχεια υποχώρησαν υπό την πίεση του πλήθους.
Οι διαδηλώσεις που οργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχεδόν στο σύνολό τους ειρηνικές. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο τελικά η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, με την ευκαιρία της επετείου της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, το 1997. Νωρίτερα, μικρές ομάδες αποτελούμενες κυρίως από κουκουλοφόρους νέους, κατέλαβαν τρεις κεντρικές αρτηρίες και παρεμπόδισαν την κυκλοφορία, στήνοντας οδοφράγματα με πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα.
Στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν συμμετάσχει έως και ένα εκατομμύριο πολίτες, οι οποιοι εκφράζουν οργή για τις πολιτικές της Κάρι Λαμ, της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης-κράτους, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr